Uutisissa on paljon puhututtanut tulevan syksyn ja talven energiatilanne ja -hinnat. On ennustettu pimeitä tunteja ja nämä ennusteet kannattaa ottaa ihan todesta. Energian hintojen nousu on ollut todella isoa tässä lähikuukausina.

Kunnissa tulee ottaa huomioon miten energiaa voidaan säästää kaikin mahdollisin tavoin ja siihen pitää ryhtyä heti. Sisätilojen lämpötilaa voi laskea asteella ja esimerkiksi käytävien ja aulatilojen valaistuksia voi miettiä pidetäänkö niitä kokonaisia päiviä päällä vai voidaanko sammuttaa joksikin aikaa päivästä. Kaupungeissa voidaan myös miettiä tarvitaanko katuvaloja esimerkiksi arkisin yöaikaan, vai voitaisiinko ne sammuttaa esimerkiksi klo 23-06 väliseksi ajaksi, sekin toisi jo isoa energiansäästöä.

Jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan energiankulutukseen omilla valinnoillaan arjessa ja paljonko kotona käyttää sähköä. Tyhjissä huoneissa valot palavat ihan turhaan, tarvitseeko kaikkien laitteiden olla auki samanaikaisesti? Julkista liikennettä ja kimppakyytejä työmatkoihin kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia.

Huomioon tulee ottaa vähävaraiset sekä vanhukset ja heidän pärjääminen tulevan talven yli. Hintojen nousu koskettaa heitä kaikkein suurimmin. Sähkön hinta on ainakin kolminkertaistunut ja ruoan hinta noussut jo aikalailla ja tulee vielä nousemaan.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *