Varha aloitti toimintansa reilu vuosi sitten. Ennen sitä ikäihmisille myönnettiin palveluseteleitä yksityisiin hoivakoteihin. Tällä hetkellä niin ei enää ole. Vanhukset makaavat terveyskeskusten käytävillä, koska vuodepaikat ja kunnalliset hoivakodit ovat tupaten täynnä. Miksi näin? Siksi, koska on päätetty julkisen hoitavan hinnalla millä hyvänsä.

Onko tässä sitten jotain järkeä? Mielestäni ei tosiaan ole. Vanhukset ovat eläneet pitkän elämän ja tehneet työtä, sekä kasvattaneet jälkipolvia. Vanhuksille tulee taata heidän arvoisensa hoito hoivakodissa, heidän viimeisessä kodissaan, eikä terveyskeskusten ruuhkautuneilla käytävillä, missä ei ole mitään omaa rauhaa.

Onneksi tähän on tulossa muutos Orpon hallituksen myötä, ensinnäkin kelakorvaukset on palautettu vanhalle tasolle ja kaikkeen hoitoon tulee mukaan myös yksityinen sektori, näin ollen palveluseteleitä tulee myöntää yksityisiin hoivakoteihin, jotka käyvät tällä hetkellä tyhjäkäynnillä. Huoneiden tyhjäkäynti tulee yrityksille todella kalliiksi ja kauanko pystyvät tällä tavalla enää palveluita tuottamaan? Ilman yksityistä vanhusten hoitoa emme tule toimeen.

Uusiin sopimuksiin ei neuvotteluista huolimatta olla päästy, koska yksityinen sektori on nostanut hintojaan kustannusten kasvun myötä. Julkinen hoiva tulee kuitenkin kunnille ihan yhtä kalliiksi ja terveyskeskusten vuodepaikat vasta kalliiksi tulevatkin, eivätkä ikäihmiset siellä saa tarvitsemaansa kuntouttavaa palvelua. Hoivakodeissa kun työskentelee moniammatillinen tiimi kuntouttavalla työotteella.

Tämä on asia, joka täytyy saada kuntoon mahdollisimman pian.

A Collage of Vintage Photo of the 20th Century.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *