Minua on jo pidempään mietityttänyt mitä lapset ja nuoret tekevät vapaa-ajallaan Liedossa. Liian usein saa lukea facebookin palstoilta kuinka nuoriso on käynyt heittelemässä kananmunia ikkunoihin tai rikkonut jonkin postilaatikon. Jokin aika sitten käytiin polttamassa roskiksia ympäri kuntaa. Nuorten energia pitäisi suunnata johonkin ihan muualle kuin tällaiseen toimintaan. Niin kuin esimerkiksi harrastuksiin.

Jo ihan päiväkoti-ikäisestä lähtien tulisi olla mahdollisuus harrastaa suhteellisen edullisesti ja omassa kunnassa, koska illat ovat aina kiireisiä, vanhemmilla on ruoanlaittoa ja muita arkisia askareita. Myös kaikilla pitää olla samat mahdollisuudet harrastaa ja tähän ei saa vaikuttaa esimerkiksi vanhempien tulotaso.

Liedossa on toki mahdollisuus harrastaa esimerkiksi jalkapalloa, voimistelua ja partiota.  Liedon nuorisotoimi järjstää nuorille kaikenlaista ajanvietettä, mutta sitäkin voisi olla enemmän ja panostaa nimenomaan viikonloppuihin. Tällä hetkellä Liedon nuorisopalvelut ovat kiinni koronan vuoksi ja nuoret jäävät tässä tilanteessa todella yksin ja heitä pitää tukea tilanteesta huolimatta. Voisi keksiä esimerkiksi etätapahtumia, peli-iltoja ja muuta, jotta nuorilla olisi tekemistä ja saisivat olla vuorovaikutuksessa toisiinsa.

Mahdollisuuksia harrastuksiin tulee lisätä. Vapaaehtoistoiminta näissä asioissa on tärkeää esimerkiksi pienemmissä paikoissa saa varmasti koulun tiloja iltaisin käyttöön ja pidettyä pieniä kerhoja lapsille esimerkiksi kokkaus, käsityö tai koodauskerhoja. Jossain kunnissa on käytössä Suomen malli, se on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke ilmaiseen harrastamiseen koulupäivän yhteydessä, tämä voisi olla yksi vaihtoehto myös meille Lietoon. Partiokin tarvitsisi enemmän vetäjiä mukaan, koska tulijoita on paljon enemmän, kuin ohjaajat pystyvät ottamaan ryhmiin. Olisiko nuorisosta innostusta vaikka vetäjäksi partioon, jos he tietäisivät tällaisen mahdollisuuden olemassaolosta.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa pitää kehittää. Lapset ja nuoret tarvitsevat yhteisöllisyyttä.

Jenni Peltoniemi


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *