Kaikkialla kunnissa tuntuu olevan tulevan vuoden budjettiasiat käsiteltävänä valtuustoissa, kunnanhallituksissa ja lautakunnissa, näin on Liedossakin. Lautakunnat ovat antaneet budjettiarvionsa ensi vuodelle ja jokainen lautakunta tuntuu ylittävän omat raaminsa. Nyt kysytään, että mistä voidaan tinkiä ja säästää. Kaikilla on varmasti hyvät perusteet omista tarpeistaan ja kunnassa on paljon uusittavaa ja epäkohtia, joihin rahaa menee.

Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnan iso muutos on maksuton toinen aste, meillä on oma lukio ja uusille opiskelijoille kunta tarjoaa kirjat ja tietokoneet, kun ennen ne ovat oppilaat itse kustantaneet. Samalla myös kirjoituksista tuli maksuttomia ja ne muuttuivat rajattomiksi, eli uusia saa niin monta kertaa kuin haluaa. Varhaiskasvatuksen maksujen tulorajoihin tuli korotuksia, joten näistäkin tulee pakollisia lisäkuluja kunnalle.

Hankerahoja on käyttämättä muun muassa Suomen malli-hankkeessa, koska ei ole saatu vetäjiä koulujen yhteydessä järjestettäviin harrastuksiin. Tähän pitää ehdottomasti nyt kiinnittää huomiota, jotta saamme tuettua lasten liikkumista ja yhteisöllisyyttä. Liikunta ehkäisee mielenterveysongelmia ja täten terveydenhuollon kuormitus on vähäisempää.

Liedossa kuumeisesti odotellaan uutta keskuskoulua, hanke etenee pikkuhiljaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että suunniteltu budjetti ei tule riittämään, mutta aika näyttää, hankkeella alkaa olla omien näkemysten mukaan jo aikamoinen kiire oppilaiden ja opettajien terveydentilan kannalta. Nykyisestä koulustahan oli tullut jo heti alkusyksystä vedet katosta läpi. Osa oppilaista on parakeissa, mutta kaikki eivät sinne mahdu. Opetus on pyritty järjestämään niin, että kukaan ei ole vanhassa koulurakennuksessa koko päivää, vaan oppilaita kierrätetään huonon sisäilman vuoksi. Järjestelyt ovat siis tällä hetkellä niin hyvät, kuin näillä tiloilla voi olla.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *