Koululainsäädännön muutokset ja yhdysluokkien haasteet

Olin kuulemassa tänään OAJ:n alueasiantuntijaa Jussi Tanhuanpäätä. Hän kertoi koululainsäädännön muuttumisesta ja siitä, miten uudet tuen portaat tulevat käyttöön ja miten niistä hyötyy isompi osa oppilaita. Tukea voidaan kohdentaa jatkossa helpommin ja oppilas saa ajoissa tarvitsemansa avun koulunkäyntiin.

Keskustelimme koulujen resursseista erikokoisten koulujen välillä. Jussi Tanhuanpään puhe tukee omaa ajatustani, josta kirjoitinkin jo aiemmin blogiini. Pienessä koulussa on hyvät puolensa, kuten myös isommassa, mutta onko pienessä kuitenkaan tarpeeksi niitä hyviä puolia?

Esimerkiksi jos pienessä koulussa on vaikka yksinäisempi lapsi, hänellä on pienemmät mahdollisuudet löytää itselleen kaveri, kun taas isommassa koulussa hänellä luultavasti olisi montakin hyvää kaveria. Yksinäisyys on vaarallista ja kenenkään ei pidä jäädä yksin.

Palaan vielä tähän kielten opiskeluun ja valinnaisaineisiin, joiden mahdollisuudet ovat lähes olemattomat verrattuna isompaan kouluun. Valinnaisaine- tai kieliopetusryhmiä ei edes suunnitella, koska oppilasmäärä on valmiiksi liian pieni. Isommassa koulussa lapsella on mahdollisuus kehittyä ja vaikuttaa omaan opiskeluunsa paremmin kuin pienessä koulussa. Aineita ei voi opettaa etänä, koska perusopetuslaki tulee tässä vastaan.

Yhdysluokkien opetuksen laatu on huonompaa verrattuna normaaliin luokkaopetukseen ja opetusta on vaikeampi eriyttää ylöspäin. Oppilaan koulunvaihto yhdysluokalta tavalliseen koululuokkaan, jopa oman kunnan sisällä on todella haastavaa, tai tarvitsisi löytää toinen yhdysluokka, joka on edennyt opetuksessa täysin samaa tahtia.

On tärkeää, että keskustelua koululainsäädännön muutoksista ja niiden vaikutuksista jatketaan, tämä on hyvä muutos. Erilaisten koulujen hyvien ja huonojen puolien tunnistaminen auttaa tekemään työtä paremmin toimivan ja tasa-arvoisemman kouluverkon eteen, jossa jokaisella oppilaalla on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä omien vahvuuksiensa mukaan. Yhteistyöllä, resurssien oikeudenmukaisella jakamisella ja ennakkoluulottomalla ajattelulla voimme varmistaa, että jokainen lapsi saa parhaan mahdollisen koulutuksen.