Liedossa, kuten kaikkialla muuallakin ympäri Suomea puhutaan tasa-arvosta ja tasa-arvoisista mahdollisuuksista. Tavoitteena on varmistaa, että kaikilla oppilailla on samanveroiset mahdollisuudet osallistua monipuoliseen opetukseen riippumatta siitä, missä koulussa he opiskelevat. Tällä hetkellä Liedossa on kuitenkin niin, että kaikissa kouluissa ei ole samoja mahdollisuuksia muun muassa ruotsin kielen opiskeluun tai valinnaisaineiden tarjontaan.
Liedon kouluissa oppilaiden mahdollisuudet vaihtelevat merkittävästi. Joissakin kouluissa on laaja valikoima valinnaisaineita, kuten kuvataidetta, musiikkia, erilaista liikuntaa ja teknologiaa, kun taas osassa kouluista tarjonta on suppea. Tämä asettaa oppilaat eriarvoiseen asemaan ja vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa kehittää taitojaan ja löytää omia kiinnostuksen kohteitaan, jotka saattavat vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa.
Erityisesti ruotsin kielen opiskelu tulisi mahdollistaa kaikille viimeistään neljännestä luokasta ylöspäin, onhan Suomi kuitenkin edelleen kaksikielinen maa. Oppilaat saavat valita A2 kielen neljännellä luokalla, mutta siihen vaaditaan tarpeeksi iso ryhmäkoko, jotta kielen opetus toteutuu. Liedossa on rajattu minimiryhmäkooksi 14 oppilasta, joillain ikäryhmillä kouluissa ei ole edes tätä määrää oppilaita, joten tällöin halukkailla ei ole alkuunkaan mahdollisuutta valinnaiseen kieleen. Kielellisestä osaamisesta on monia hyötyjä myös tulevaisuudessa.
Tällä hetkellä osa oppilaista on todella eriarvoisessa asemassa verrattuna moniin muihin, joilla on mahdollisuus opiskella kieliä ja valita erilaisista valinnaisaineista. Oppilaiden on tärkeää saada vaikuttaa omaan opiskeluunsa, sillä se lisää opiskeluintoa ja motivaatiota.
Mikä ratkaisuksi? Siinä vasta pulma, kouluverkkoselvitys ja opetusryhmien yhdistäminen koulujen välillä, jossa tämä ongelma on. Kaikilla oppilailla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet opiskella ja vaikuttaa omaan opintopolkuunsa.